Löylynlyömän ajatuksia

Löylynlyöjät ry rakentaa saunan Toivolansaareen

Löylynlyöjät ry on ikaalilainen yli 30 vuotta toiminut saunaseura. Saunaseura on jo pitkään haaveillut oman saunan rakentamisesta Ikaalisiin. Nyt saunan rakentaminen ei enää ole seuralle vain haave vaan jo tämän kevään kuluessa toivotaan päästävän rakentamisessa tositoimiin. Saunahankkeen piirustukset ovat jo viimeistelyä vailla valmiit.

”Kahden viimeisen vuoden aikana haavetta alettiin toteuttaa tosissaan ja kartoitettiin missä olisi paras paikka yleiselle saunalle”.  ”Kartoituksessa päädyttiin siihen, että se on ehdottomasti Toivolansaaressa, jonne on helppo niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin tulla kokemaan suomalaisen saunan lämpimät löylyt” toteaa Löylynlyöjien kunniapuheenjohtaja Pentti Hakala.

Löylynlyöjien ja kaupungin yhteistyö ja neuvottelut ovat sujuneet koko prosessin ajan hyvässä yhteishengessä. Myös Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy on tukenut hanketta. Tekninen lautakunta siunasi monien neuvottelujen jälkeen 21.2.2018 tontin vuokrasopimuksen, jossa sovittiin 900 m2 tontin vuokrauksesta. Vuokrahinta on määritelty yleisesti hyväksytyn vuokratason mukaan.

Löylynlyöjät rakentaa Toivolansaareen n. 120 m2 saunarakennuksen kesä sekä talvi käyttöön. Näin myös talviuimareille mahdollistuu talviuinti omalla paikkakunnalla. Sauna tulee olemaan ikaalislaisten sekä kaupunkiin saapuvien matkailijoiden käytössä edullisella saunamaksulla, sekä sitä vuokrataan tilaussaunana. Yleinen sauna keskeisellä paikalla Toivolansaaressa monipuolistaa myös leirintäalueen käyttöä.

”Saunarakennukseen rakennetaan miehille ja naisille omat puku- ja peseytymistilat sekä yhteinen n. 35 henkilön löylyhuone. Esteettömyys näkökulmat pyritään myös huomioimaan saunarakennusta suunniteltaessa.” Kertoo lauantaina vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja Teijo Isoviita.

Löylynlyöjät rakentaa saunan talkoo periaatteella ja näin rakennuskustannukset pyritään minimoimaan mahdollisimman pieniksi, mikä myös tietenkin osaltaan vaikuttaa siihen, että saunamaksu on kohtuullinen tuleville saunojille. Seurassa on useita rakentamisen ammattilaisia, mikä on erittäin tärkeää, kun hanke toteutetaan pääosin talkoilla. Saunarakennuksen lopullinen kustannus Löylynlyöjille tulee liikkumaan n. 150 000 - 200 000 euron kieppeillä. Lopullisiin seuralle tuleviin kustannuksiin vaikuttavat suuresti se kuinka paljon pystytään talkoilla tekemään ja kuinka paljon Ikaalislaiset yritykset ja yksityiset henkilöt lähtevät hanketta tukemaan. Seura hakee hankkeeseen myös Leader – rahoitusta.

Rakennukseen rakennetaan myös tupa kokousten ja pienimuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen. Suuri terassi saunarakennuksen edessä tuo lisää mukavuutta vilvoitteluun. Löylynlyöjät toivovatkin, että ikaalilaiset ottavat saunan omakseen sekä viihtyvät siellä ja näin vanha kylpyläperinne elpyy Toivolansaaressa.

Oma sauna mahdollistaa myös seuralle niin tärkeän saunaperinteen viemisen eteenpäin ja Löylynlyöjät järjestävät tulevaisuudessa saunalla erilaisia tapahtumia sen tiimoilta.

Lisätietoja hankkeesta antavat:

Puheenjohtaja Teijo Isoviita puh: 0400 7309 50

Kunniapuheenjohtaja Pentti Hakala puh: 050 5983 933

Sihteeri Kirsi Jeskanen 0400 199 245

 

 

Pikkujoulusauna

 

Miten on, kuuluuko pikkujouluperinteisiisi saunominen? Ei voi olla saunaseuran pikkujouluja ilman saunomista, mutta miten on muiden pikkujoulujen osalta?

Jäin tätä kysymystä itsekseni pohtimaan, kun tein saunaseuran pikkujoulujärjestelyjä ja totesin, että ainakin minun osaltani saunominen on kuulunut aika vahvasti mukaan myös muiden pikkujoulujen etkoihin erilaisissa kaveriporukoissa. Myös useissa yrityksissä pikkujoulu on pidetty jonkin muun henkilökunnan tapahtuman tai sisäisen seminaarin yhteydessä, jolloin on luontevasti saatu saunominenkin osaksi pikkujoulua. On otettu aikaa rentoon yhdessäoloon!

Meillä naisilla, kuten naisten saunailloissa yleensäkin, on maailmanparantamisen yhteydessä vaihdettu parhaat meikki- ja hiustenlaittovinkit.  Kaunistautuminen on joskus ollut kokonaisvaltaista aina rentouttavista löylyistä ihon kuorintaan saakka. On toisiamme kehuttu ja nostatettu juhlatunnelmaa, kaunistuttu sekä otettu ns. vauhtia illan viettoon. Voi sitä naurun ja ilon määrää! Täytyy vain todeta, että sauna ja yhdessäolo ovat vahvistaneet ryhmän yhteenkuuluvuutta sekä itsetuntoa ainakin 200%. Porukalla on tehty nätti myös siitä tytöstä/naisesta jolle meikkaaminen ja hiustenlaitto eivät ole olleet niin tuttua ja jokapäiväistä.

Voi pojat, että on siinä teillä miehillä ollut tekemistä, kun tällainen naisporukka on saapunut täynnä vahvaa itsetuntoa ja naisenergiaa pikkujouluihin!

-Siinä on varmasti heikompaa miestä hirvittänyt!

Kirsi

 

Saunapsykologiaa!

Kuinka parisuhteesi voi?

Olen tässä vuosien varrella tullut siihen tulokseen, että se kuinka pariskunta saunassa käyttäytyy, kertoo aika paljon parisuhteesta. Kaikkihan me tiedämme, että kun suhde on tuore ja tunteet vielä uusia, istumme saunassa kylki kyljessä yms. Sitä mukaa, kun suhde käy tavanomaisemmaksi välimatka kumppanusten kylkien välissä kasvaa. Tuntuuko tutulta? Enkä nyt puhu ruuhkavuosia viettävästä lapsiperheestä. Siellä on ihan omat istumajärjestyksensä.

Muistathan kuinka ihanaa se on, kun toinen pyytämättä pesee selän tai vaikka koko kehon? Me kaikki tiedämme, että kosketus lisää läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Jos haluat suhteesi pysyvän lämpimänä, ota käyttöön tämä ilmainen vinkki: Pese puolisosi selkä yhdessä saunoessanne ja pyri tekemään se säännöllisesti. Myös saunavihdalla toisen selän vihtominen on aivan ihanaa. Voi se peittokin sitten heilua useammin.

Toisena vinkkinä voisin antaa seuraavan: Saunassa ei kannata tuoda negatiivisia asioita julki. Olemme saunassa alasti ja siksi aika haavoittuvaisia, varsinkin me naiset. Meikit, push-upit, korsetit ja vaatteet ovat jääneet pukuhuoneeseen, siinä sitä ollaan alasti kaikkine muhkuroinemme ja kahvoinemme. Negatiivisilla huomautuksilla puolisostasi, lapsista, taloudenpidosta tai mistä tahansa pilaat kumppanisi saunarauhan, hänen ollessaan haavoittuvimmillaan. Toistuvasti tehtynä, aivan kuin huomaamattasi, pikkuhiljaa tuhoat näin myös suhteesi.  Jos haluat vahvistaa parisuhdettasi, sano jotain myönteistä ja tarkoita myös sitä! Myönteiset asia tehoavat niin miehiin kuin naisiinkin. Esimerkiksi: Teitpä tänään hyvää ruokaa!, Olitpa taitava, kun…, Kyllä on mukavaa olla kanssasi! tai sinun ihosi on niin kaunis… yms. Kyllä sinä osaat ja tiedät, mitä kumppanisi haluaisi kuulla.

Kolmas vinkki: Saunomiselle tulee olla aikaa ja siellä tulee olla mahdollisuus rentoutua. Joskus sauna voi olla ainoa paikka, missä pariskunta pääsee viettämään kahdenkeskistä aikaa. Näin etenkin silloin, kun perheessä on useita teini-ikäisiä lapsia. Teinejä voi olla sinun, hänen ja sitten vielä niitä yhteisiä. Opettakaa perhe siihen, että saunanoven taakse ei tulla kyselemään, missä on mun kengät/pipo/hanskat ym.? Voinko mennä Jaskalle yöksi? Saanko leffarahaa? yms. Saunasta ei tulla kesken kaiken etsimään pipoa tai antamaan leffarahaa. Varatkaa saunomiselle aikaa, löylytelkää, vilvoitelkaa ja nauttikaa toisistanne sekä yhteisestä ajasta…. rauhassa!

Kyllähän parisuhteenhoitoon löytyy muitakin vinkkejä, mutta tässä näitä näin saunomisen näkökulmasta.

Makoisia löylyjä!

Kirsi Jeskanen

Saunaseura Löylynlyöjät Ry

 

Saunarauha!

Saunarauha on Suomen Saunaseuran toiminnan keskeisin periaate. Seuran saunarauha koostuu kolmesta peruspilarista arvostus, yhteisö ja kylpyrauha. Lisää tästä ns. virallisesta saunarauhasta löydät Suomen Saunaseuran sivuilta, käy ihmeessä siihen tutustumassa.

Jo muinaiset roomalaiset jne. eli kun minä olin aivan pieni tyttönen, tiesin tarkasti mitä saunarauha tarkoittaa ilman minkäänlaista julistusta. Tämän tiedon sain kotoa perinnöksi, seuraamalla omia vanhempiani ja erityisesti mummoani.

Mummon kanssa saunoessa saunarauha oli läsnä, vaikka ei sitä ääneen lausuttu tai erikseen mainittu. Sen tunsi joka solulla. Se kiireettömyys, jolla saunaan lähdettiin, oli vertaansa vailla. Aivan kuin meillä olisi ollut kaikki maailman aika käytettävissämme ja sauna olisi odottanut vain meitä! Minua ja mummoa! Mummolla oli toisessa kädessä saunakassi ja toisessa minä! Näin me kuljettiin käsi kädessä kohti saunaa!

Mummon kanssa käytiin yleisessä saunassa ja se vasta oli jännittävä paikka. Askeettinen pukuhuone oli tuoksuja täynnä, sinne oli kuin varkain pesuhuoneenoven alta karannut löylyjen ja saunasaippuan tuoksut. Tiedättehän sen vihreän saunasaippuan, jonka paketissa oli koivunlehden kuvia? Vaatteet viikattiin rauhallisin liikkein penkille ja mummon lämpimät, pehmeät kädet kietoivat saunapyyhkeen ympärilleni. Ei tullut mieleenkään pomppia, riehua tai kiukutella. Ei ollut mitään syytä sellaiseen. Saunarauha oli jo mummolasta lähdettäessä tullut sisimpääni.

Pesuhuoneessa, ennen löylyjä mummo valeli saunakauhalla vettä päälleni, juuri oikealla tavalla. Ei mennyt vesi silmiin ja se oli juuri oikein sekoitettua kylmästä ja kuumasta vedestä. Piti huuhdella kainalot, keho ja jalat. Suihkua ei tässä saunassa tunnettu. Sen jälkeen mummo huuhteli myös itsensä, valmistautui löylyihin, kuten hän asian ilmaisi. Eli pesi itsensä ensimmäisen kerran jo ennen löylyjä. Varsinainen pesu tehtiin sitten, kun oli tarpeeksi löylytelty.

Yhdessä menimme löylyhuoneeseen, istuimme vierekkäin lauteille ja hiljennyimme. Siinä sitä hämärässä, tummassa saunassa istuttiin. Kiuas sihisi löylyhuoneen nurkassa. Se oli kerrassaan erikoisen näköinen laitos. Pyöreä ja korkea kapseli jonka yläosassa oleva luukku oli auki. Luukun sisällä oli kiviä ja löylyvesi heitettiin luukusta sisään. Lauteilla oli monenlaisia naisvartaloita, nuoria, vanhoja, lihavia ja laihoja. Taisin olla saunan ainoa lapsi. Perheet kävivät ns. perhesaunoissa. Mummon huolehtivat kädet välillä tunnustelivat ihoani, ettei vain minulla ollut liian kuuma ylälauteilla istuessa. Tarvittaessa minut ohjattiin lempeästi istumaan alemmalle lauteelle.

Välillä käytiin vilvoittelemassa pukuhuoneen puolella ja juotiin mummon tekemää mehua. Kummallakin oli oma muovimuki johon mummo mehua kaatoi. Kiirettä ei ollut! Mummo tuoksui löylyiltä!

Kun olimme tarpeeksi löylyistä nauttineet, mummo pesi minut. Lempeästi, pehmeällä saunasienellä eikä silmiin mennyt yhtään saippuaa. Siinä minulla oli pestävänä ollessani hyvää aikaa tarkkailla mummoni alastonta kehoa. Oli siinä monenlaista makkaraa ja maailman pisimmät tissit! Juuri sellaiset, kuin mummolla kuuluukin olla!

Saunan jälkeen puimme puhtaat vaatteet yllemme ja kävelimme kohti mummolaa puhtaina ja saunalle tuoksuvina, jälleen käsi kädessä. Lauantain saunareissu oli tehty.

Lapsuuteni saunareissulla toteutuvat mielestäni nuo kaikki saunarauhan peruspilarit; arvostus, yhteisö ja kylpyrauha! Mistähän se mummo ne tiesi ja osasi?

Kirsi Jeskanen

Saunaseura Löylynlyöjät Ry