Historiaa

Löylynlyöjät ry on perustettu sunnuntaina 8.2.1987 Ikaalisten Wanhan kylpylän saunaosastolla. Usean vuoden ajan seura toimi ilman rekisteröintiä, kunnes päätös Saunafestivaalien järjestämisestä 1995 pakotti seuran rekisteröimiseen ja veronumeron hankkimiseen.

Alusta saakka seuran toiminta on ollut hyvin aktiivista, toimintapäiviä kertyy joka vuosi noin 220 – 250, mikä on ihan kunnioitettava määrä. Kolmeenkymmeneenseitsemään (8.2.2024) vuoteen on mahtunut monen muotoista toimintaa; eri omistajien savusaunojen lämmitystä, Ikaalisten kylpylän rantasaunan lämmitystä yleisölle, savusaunojen testausta yhdessä Kansainvälisen Savusaunaklubin kanssa, Saunafestivaalien järjestämistä vuodesta 1995 lähtien, konsultointia saunan rakentajille/korjaajille, satoja vihdantekonäytöksiä, jne.

Löylynlyöjät ry on rakentanut kaksi koottavaa siirtosaunaa, kolme kärrysaunaa, vankkurisaunan sekä telttasaunan Ikaalisten kaupungin omistamaan Markansaareen.

Yhdistyksen ensimmäisten vuosien toiminta rahoitettiin pääasiassa tekemällä erilaisia työsuorituksia yrityksille, yhteisöille ja yksityisille.

 

Saunafestivaalit

Löylynlyöjät tapasivat käydä Ransilassa Rantsilapäivillä, jossa paikalliset sotaveteraanit

järjestivät vihdanvalmistamisen SM-kisat. Vuonna 1993 Ikaalisten Löylynlyöjien perustajajäsen ja nykyinen kunniapuheenjohtaja, Pentti Hakala voitti kisat maksimipistein.

Ransilan sotaveteraanit väsyivät kisojen järjestämiseen ja vuoden 1994 kisojen jälkeen he antoivat kisojen järjestämisoikeudet Löylynlyöjille. Löylynlyöjät ideoivat Ikaalisten Kylpylän silloisen myyntipäällikön, Harri Laineen kanssa, että mitä muuta kisojen yhteyteen voisi sisällyttää. Ideoinnin tuloksena syntyi SAUNAFESTIVAALIT. Ensimmäiset festivaalit järjestettiin heinäkuun kolmantena viikonloppuna vuonna 1995.

Tuolloin ohjelmassa oli mm.: SM-vihtakisat, paikallisten savusaunojen testaus, kärrysaunanvetokilpailu sekä saunamissin ja saunamestarin valinnat. Ensimmäinen saunamissi oli Anne Lipiäinen Polarin Saunakerhosta ja saunamestariksi valittiin Eero Välikangas, joka oli mm. Kansainvälisen Savusaunaklubin perustaja.

Ensimmäisten Saunafestivaalien Suviyön sauna oli lämmin yöllä klo 02:00 ja saunominen lopetettiin seuraavana aamuna klo 07:00.

Ensimmäiset vihdansidonnan MM-kilpailut järjestettiin vuonna 2000, jonka voittajaksi julistettiin Jaakko Porrasmäki Imatralta.

Myöhempien vuosien festareissa on ollut mm. SM- ja MM-vihtakisat. Vuoden savusaunakilpailut (yritys- ja yksityissarja) laajennettiin koko Suomea koskevaksi.

Festareilla on järjestetty myös saunalaulujen sävellys-/sanoituskilpailu, johon saapui jopa 94 teosta. Löylyn tarkkuusheiton MM-kilpailu, vastanheittokilpailu, saunan pienoismallikilpailu sekä sauna-aiheinen valokuvakilpailu ovat olleet osana festareiden historiaa.

Vihdansidonnan MM-kilpailuissa pidetään aika ajoin välivuosia, kerätäksemme SM-voittajia, koska MM-kilpaan voi osallistua vain Suomen ja muiden maiden mestarit. MM-kisaan on osallistunut kilpailijoita mm. Virosta, Norjasta, Liettuasta ja Venäjältä sekä tietysti Suomesta.

Tähän mennessä MM-kilpailun voittajat ovat kaikki suomalaisia.

 

Villa Vihta

Villa Vihta on Saunaseura Löylynlyöjät ry:n omistama, talkoovoimin rakennettu ja ylläpidetty sauna kauniilla Kyrösjärven rannalla. Sauna avattiin yleisölle 1.7.2020. Saunamme tuhoutui osittain kesän 2023 tulipalossa. Avaamme saunan entistä ehompana kesällä 2024.

Villa Vihta sijaitsee Toivolansaaren leirialueella, mutta on täysin irrallinen toimija. 

Villa Vihdasta löytyy iso, liki 30 paikkainen saunatila, naisille ja miehille omat isot pukuhuoneet ja suihkutilat sekä vessat (myös inva-wc). Yleistä tilaa on käytävä ja avokeittiö/ kokoustila/tupa.

Saunamme on avoinna kävijöille ympäri vuoden. Yleisiä vuoroja tarjoamme ti, to ja su klo 17-20. Vuokraamme tiloja yksityisille, yhdistyksille ja yrityksille.

 

Kaikki muu on turhaa paitsi saunominen (kiuaskeisari Jouni Kerrman).